O nama

Karate klub „Sambon“ Vogošća je osnovan 2004. godine od strane tada aktuelnog seniorskog reprezentativca BiH. Obzirom da Vogošća nikada nije imala klub koji bi mogao pružiti djeci i omladini Vogošće neko ozbiljnije bavljenje ovom drevnom vještinom Kenan se odlučio osnovati klub. U početku klub okuplja 17 članova koji nakon 6 mjeseci bavljenja karateom polažu za svoje prvo zvanje. Nakon toga, broj članova se penje na 35. Godinu poslije na 60. Karate klub „Sambon“ danas broji 200 aktivnih vježbača što ga čini najmasovnijim kolektivom na području Općine Vogošća. Pored toga smo i najuspješniji kolektiv u historiji Općine Vogošće. Biti najbolji nije lako a kako smo mi najbolji sada ćemo objasniti…

Klub ima sva moguća odličja ovog svijeta koja se mogu osvojiti u karate sportu. Godine 2006. Kenan Alikadić napušta karate klub „Bosnu“ i prelazi u klub čiji je osnivač jer želi da se bori pod bojama tog kluba i svoje Općine. Iste godine osvaja titulu vicešampiona Evrope i svijeta sa reprezentacijom BiH. Pored toga u tom periodu do prestanka bavljenja karateom bio je prvak države u teškoj i apsolutnoj kategoriji, osvajač mnoštva internacionalnih medalja kao i prvo osvajač automobila na Cro openu koji je okupio preko 1500 takmičara iz 18 država svijeta.

Svi ovi rezultati i nisu tako značajni u poređenju sa onim što su postigli članovi karate kluba „Sambon“. Ermin Alić postaje prvak države 2007. godine i kao takav dobija poziv u reprezentaciju BiH za nastup na balkanskom prvenstvu u Grčkoj gdje osvaja bronzanu medalju koja je ujedno i prvo odličje te vrste za našu Općinu u poslijeratnom periodu. Da smo specifični govori i činjenica da je Benjamin Mehović prvo dijete Vogošće koje je u poslijeranom periodu nastupilo na Evropskom prvenstvu koje se održalo 2010. godine u mjesecu februaru u Izmiru – Turska. Pored toga, mnogi naši članovi su prvaci države, reprezentativci sa nastupima na balkanskim prvenstvima i drugim reprezentativnim turnirima.

Sve ovo opravdava epitet najboljeg jer sa odličjima od titule prvaka države, preko osvajača odličja sa balkanskih i evropskih prvenstava do titule vecešampiona svijeta ukazuje da mi to zaista i jesmo. Klub održava treninge u tri osnovne škole te u njima okuplja oko 200 kativnih vježbača:

OSNOVNA ŠKOLA „MIRSAD PRNJAVORAC“ – VOGOŠĆA
OSNOVNA ŠKOLA „IZET ŠABIĆ“ – HOTONJ
OSNOVNA ŠKOLA „ZAJKO DELIĆ“ – KOBILJA GLAVA